Πώς λειτουργεί το οδοντικό αναισθητικό και η καταστολή

Για πολλούς, ένα ταξίδι στον οδοντίατρο μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, κυρίως λόγω της αναμενόμενης δυσφορίας ή πόνου. Ωστόσο, η σύγχρονη οδοντιατρική έχει ελαχιστοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ανησυχίες μέσω της χρήσης οδοντικών αναισθητικών και τεχνικών καταστολής. Αυτές οι εξελίξεις έχουν μετατρέψει την οδοντιατρική φροντίδα σε μια πιο άνετη και χωρίς άγχος εμπειρία.

Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στις περιπλοκές των οδοντικών αναισθητικών και της καταστολής, αποκαλύπτοντας πώς ανακουφίζουν αποτελεσματικά τον πόνο και το άγχος, φέρνοντας έτσι επανάσταση στην οδοντιατρική εμπειρία. Είτε είστε ασθενής με περιέργεια για το τι θα συμβεί κατά την επόμενη οδοντιατρική σας επίσκεψη είτε απλώς ενδιαφέρεστε για την επιστήμη πίσω από αυτές τις πρακτικές, αυτός ο οδηγός θα σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη κατανόηση αυτών των βασικών πτυχών της οδοντιατρικής φροντίδας.

Τοπικά Αναισθητικά

Αυτά εφαρμόζονται απευθείας στην επιφάνεια των ούλων ή στην εσωτερική επένδυση του στόματος. Τα τοπικά αναισθητικά έρχονται με τη μορφή τζελ, κρεμών ή σπρέι και συνήθως χρησιμοποιούνται για να μουδιάζουν την περιοχή πριν από τη χορήγηση ενός ενέσιμου τοπικού αναισθητικού. Είναι αποτελεσματικά στην απευαισθητοποίηση του σημείου για την ένεση, μειώνοντας έτσι την ενόχληση της βελόνας.

Ενέσιμα Τοπικά Αναισθητικά

Αυτές είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές οδοντικής αναισθησίας. Εγχέονται στα ούλα ή το εσωτερικό μάγουλο και λειτουργούν μπλοκάροντας τα νεύρα στη συγκεκριμένη περιοχή του στόματος, εμποδίζοντας τα σήματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο. Συχνά χρησιμοποιούνται τοπικά αναισθητικά όπως η λιδοκαΐνη, τα οποία μπορεί να μουδιάζουν την περιοχή για μια περίοδο που κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες, ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα που χρησιμοποιείται.

Τα οδοντικά αναισθητικά λειτουργούν διακόπτοντας προσωρινά τη μετάδοση των νευρικών σημάτων στην περιοχή όπου εφαρμόζονται. Αυτή η απόφραξη εμποδίζει τον εγκέφαλο να λάβει σήματα πόνου από το προσβεβλημένο μέρος του στόματος, επιτρέποντας στον οδοντίατρο να πραγματοποιήσει διαδικασίες χωρίς να προκαλεί πόνο στον ασθενή. Τα αποτελέσματα αυτών των αναισθητικών είναι προσωρινά και η φυσιολογική αίσθηση συνήθως επιστρέφει μετά τη λήξη του φαρμάκου.

Πώς λειτουργούν τα τοπικά αναισθητικά;

Τα τοπικά αναισθητικά δρουν αναστέλλοντας προσωρινά τα νευρικά ερεθίσματα στην περιοχή όπου εφαρμόζονται. Το κάνουν αυτό παρεμβαίνοντας στα κανάλια νατρίου στα νευρικά κύτταρα που είναι απαραίτητα για τη μετάδοση σημάτων πόνου στον εγκέφαλο.

Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν διάφορους τύπους νευρικών μπλοκ για να μουδιάσουν διαφορετικές περιοχές του στόματος, ανάλογα με την οδοντιατρική επέμβαση που εκτελείται. Κάθε τύπος στοχεύει συγκεκριμένα νεύρα για την επίτευξη τοπικής αναισθησίας. Ακολουθούν μερικοί από τους συνήθεις νευρικούς αποκλεισμούς που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική:

Αποκλεισμός κατώτερου κυψελιδικού νεύρου

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους νευρικούς αποκλεισμούς στην οδοντιατρική. Μουδιάζει τα κάτω δόντια στη μία πλευρά του στόματος. Το αναισθητικό εγχέεται κοντά στο νεύρο της κάτω γνάθου, το οποίο επηρεάζει το κάτω χείλος, το πηγούνι και την κάτω σειρά των δοντιών.

Αποκλεισμός οπίσθιου άνω κυψελιδικού νεύρου

Αυτό το μπλοκ μουδιάζει τους άνω γομφίους στη μία πλευρά του στόματος. Συνήθως χρησιμοποιείται για διαδικασίες που αφορούν τα πίσω άνω δόντια.

Αποκλεισμός μέσου ανώτερου κυψελιδικού νεύρου

Αυτό χρησιμοποιείται για να μουδιάσει τους άνω προγομφίους και, μερικές φορές, τη μεσιοβατική ρίζα του πρώτου γομφίου. Δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο τα άλλα μπλοκ επειδή το μέσο άνω φατνιακό νεύρο δεν υπάρχει σε όλα τα άτομα.

Μπλοκ πρόσθιου άνω κυψελιδικού νεύρου

Αυτό το μπλοκ μουδιάζει τα μπροστινά άνω δόντια, από τον κεντρικό κοπτήρα έως τον κυνόδοντα, στη μία πλευρά του στόματος.

Υπερπεριοστική ένεση

Αυτή είναι μια στοχευμένη ένεση που χρησιμοποιείται για να μουδιάσει ένα μόνο δόντι ή μια μικρή περιοχή του στόματος. Συχνά χρησιμοποιείται για διαδικασίες που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα δόντια.

Νευρικός αποκλεισμός Μείζονος Παλατίνης

Αυτό το μπλοκ μουδιάζει τη σκληρή υπερώα στη μία πλευρά του στόματος. Χρησιμοποιείται για διαδικασίες που αφορούν τους υπερώιους ιστούς.

Ρινοπαλατινικός αποκλεισμός νεύρων

Αυτός ο τύπος μπλοκ μουδιάζει το πρόσθιο τμήμα της σκληρής υπερώας, που συνήθως χρησιμοποιείται για επεμβάσεις στο μπροστινό μέρος της υπερώας.

Γλωσσικός αποκλεισμός νεύρων

Αν και χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά, αυτό το μπλοκ μουδιάζει τη γλώσσα και το έδαφος του στόματος στη μία πλευρά.

Κάθε ένα από αυτά τα νευρικά μπλοκ έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και επιλέγεται με βάση την οδοντιατρική διαδικασία, την περιοχή του στόματος που πρέπει να μουδιάσει και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι να χορηγούν αυτά τα μπλοκ με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για να εξασφαλίσουν την άνεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών θεραπειών.