Συγκόλληση δοντιών: Τι να περιμένετε εάν έχετε κολλήσει τα δόντια σας

Η συγκόλληση δοντιών είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει ένα σύνθετο στο χρώμα των δοντιών που εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δοντιού. Αυτό το υλικό σκληραίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτός που «συνδέει» το σύνθετο υλικό με το δόντι. Ως αποτέλεσμα, αποκαθιστά και βελτιώνει το χαμόγελο του ασθενούς.

Σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες επεμβάσεις αισθητικής οδοντιατρικής, η συγκόλληση των δοντιών είναι σχετικά απλούστερη. Η διαδικασία συνήθως δεν περιλαμβάνει αναισθητικό εκτός εάν ο οδοντίατρός σας γεμίσει μια κοιλότητα. Επιπλέον, γίνεται σε μία μόνο συνεδρίαση, που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει πολλά ταξίδια στον οδοντίατρο. Είναι μια μη επεμβατική θεραπεία.

Ποιος χρειάζεται δέσιμο δοντιών;

Εάν είστε κάποιος που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω, μπορείτε να επιλέξετε το δέσιμο των δοντιών.

Φθαρμένα δόντια ή κοιλότητες
Είδη δοντιών
Αποχρωματισμένα δόντια
Κενά μεταξύ των δοντιών
Κοντότερα δόντια (σε μήκος)
Δυσμορφωμένα δόντια

Ο οδοντίατρός σας έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν η συγκόλληση των δοντιών είναι θεραπεία εκλογής ή όχι.

Γιατί Σύνθετος;

Οι λόγοι για τους οποίους το σύνθετο υλικό είναι το προτιμώμενο υλικό επιλογής για τη συγκόλληση δοντιών είναι επειδή –

Όχι γεώτρηση
Χωρίς ενέσεις
Μη επεμβατική
Χωρίς ενέσεις
Πολύ χυτευόμενο

Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν στον οδοντίατρο να εφαρμόσει και να διαμορφώσει τη ρητίνη σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό, τελειοποιώντας έτσι το χαμόγελο του ασθενούς.

Πριν από τη Σύνθετη Συγκόλληση

Η συγκόλληση συνιστάται συνήθως σε περιοχές του στόματος που δέχονται χαμηλή πίεση δαγκώματος, όπως τα μπροστινά δόντια. Επιπλέον, τα δόντια που απαιτούν μικρή επισκευή είναι επίσης εξαιρετικά για συγκόλληση. Εάν τα δόντια σας έχουν υποστεί σοβαρή τερηδόνα ή δέχονται υψηλότερη πίεση δαγκώματος, ο οδοντίατρός σας μπορεί να μην προτείνει τη συγκόλληση των δοντιών.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να μουδιάσει την περιοχή στην οποία εργάζεται εάν η βλάβη είναι σοβαρή για να αποτρέψει περιττό πόνο ή δυσφορία.

Μετά από Σύνθετη Συγκόλληση

Εκτός από μια αρκετά απλή διαδικασία, η συγκόλληση δοντιών έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα – δεν χρειάζεται να ακολουθείτε ένα ξεχωριστό σχήμα φροντίδας.

Το δέσιμο μπορεί να αισθάνεται περίεργο στην αρχή επειδή το στόμα μας είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ότι τα δόντια σας έχουν παράξενο σχήμα ή φαρδύτερο μετά τη διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, η προστιθέμενη ρητίνη θα γίνει λιγότερο αισθητή. Επομένως, μην ανησυχείτε για αυτό – θα το συνηθίσετε, όπως και κάθε άλλη οδοντιατρική θεραπεία.

Κίνδυνοι της συγκόλλησης των δοντιών

Αν και η συγκόλληση των δοντιών δεν ενέχει κανένα σημαντικό κίνδυνο, ορισμένα πράγματα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η ρητίνη που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι τόσο δυνατή όσο τα φυσικά δόντια. Έτσι, το σύνθετο μπορεί να κοπεί ή να σπάσει από το δόντι. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν μασάτε στυλό και μολύβια, τρώτε πάγο, δαγκώνετε σκληρά γλυκά ή φαγητά ή δαγκώνετε τα νύχια σας.

Η σύνθετη ρητίνη δεν είναι επίσης ανθεκτική στους λεκέδες. Έτσι, εάν καταναλώνετε τροφές και ποτά με χρωστικές ουσίες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί κ.λπ.), το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίσετε αποχρωματισμό. Οι λεκέδες μπορούν επίσης να προκληθούν από το κάπνισμα.

Πόσο διαρκεί το δέσιμο των δοντιών;

Το πόσο διαρκεί η συγκόλληση εξαρτάται από την ποσότητα συγκόλλησης που έγινε μαζί με τις στοματικές σας συνήθειες.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα κολλημένα δόντια δεν είναι παρόμοια σε αντοχή με τα φυσικά δόντια. Το πολύ σκληρό δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του συγκολλητικού υλικού. Και μπορούν επίσης να λερωθούν εάν επιδοθείτε σε χρωματιστά τρόφιμα και ποτά. Και στις δύο περιπτώσεις, η συγκόλλησή σας θα απαιτήσει νωρίτερα αντικατάσταση.