Πώς να επιλέξετε την καλύτερη οδοντόκρεμα για τα δόντια σας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντόκρεμας που διατίθενται στην αγορά και ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλεί σύγχυση η επιλογή της σωστής. Αυτοί οι τύποι οδοντόκρεμας μπορούν να ενισχύσουν το σμάλτο, να αποτρέψουν την τερηδόνα, να ενισχύσουν τα ούλα και να λευκαίνουν τα δόντια. Η επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες του ατόμου και το συστατικό της οδοντόκρεμας

Βασικά συστατικά της οδοντόκρεμας

Παρά τα διάφορα είδη οδοντόκρεμας που διατίθενται στην αγορά, τα περισσότερα από αυτά έχουν την ίδια βασική σύνθεση. Το οποίο περιλαμβάνει:

Λειαντικά

Τα αμυλώδη συστατικά όπως το ανθρακικό ασβέστιο και τα πυριτικά άλατα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση υπολειμμάτων, πλάκας, βιοφίλμ και λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών. Η αναλογία των λειαντικών είναι περισσότερο σε σκόνη και σε κάποια λευκαντική οδοντόκρεμα. Η τακτική χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διάβρωση του σμάλτου

υγροσκοπικά

Υπάρχουν σε πάστα και τζελ. Οι υγραντικές ουσίες όπως η γλυκερίνη χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την ξήρανση της οδοντόκρεμας.

Πυκνωτές

Τα ούλα ή το Gooey σε ορισμένα φύκια προστίθενται ως πηκτικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντόκρεμα και τα τζελ για να διατηρήσουν την υφή τους.

Απορρυπαντικά

Το λαυρυλοθειικό νάτριο προστίθεται ως απορρυπαντικό για να σχηματίσει αφρό κατά το βούρτσισμα.

Αρωματικοί παράγοντες

Αρωματικοί παράγοντες όπως τεχνητά γλυκαντικά, μέντα, λεμόνι ή ακόμα και τσίχλες για παιδιά προστίθενται για να κάνουν τη γεύση τους καλύτερη.

Οδοντόκρεμα κατά της πλάκας

Αυτά τα είδη οδοντόκρεμας μπορούν να ελέγξουν τη συσσώρευση πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών, συμβάλλοντας στη μείωση της επίδρασης των βακτηρίων στα δόντια και στους περιβάλλοντες ιστούς τους, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας.

Εάν η πλάκα αφεθεί να παραμείνει στην επιφάνεια των δοντιών, σκληραίνει για κάποιο χρονικό διάστημα και μετατρέπεται σε ταρτιέρα. Η οδοντόκρεμα κατά της πλάκας περιέχει συστατικά όπως πυροφωσφορικά, κιτρικό ψευδάργυρο και τρικλοζάνη, ένα αντιβιοτικό και αντιμυκητιακό παράγοντα που βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων.

Οδοντόκρεμα με Φθόριο

Το φθόριο είναι το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε μια οδοντόκρεμα. Βοηθά στην ενίσχυση των αδύναμων περιοχών του δοντιού και των εκτεθειμένων ριζών.

Είναι ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Επομένως, η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας και να ενισχύσει τη δύναμη των δοντιών.

Απευαισθητοποιητική Οδοντόκρεμα

Εάν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα στο ζεστό ή στο κρύο, η τακτική χρήση απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας θα μειώσει την ευαισθησία των δοντιών σας, καθώς περιέχει ενώσεις όπως νιτρικό κάλιο ή χλωριούχο στρόντιο που βοηθά στο μπλοκάρισμα του οδοντικού σωληνίσκου, εμποδίζοντας έτσι τη μετάδοση της αίσθησης από την επιφάνεια του τα δόντια στα νεύρα τους, ανακουφίζοντας έτσι την ευαισθησία των δοντιών.

Λευκαντική Οδοντόκρεμα

Η λευκαντική οδοντόκρεμα μπορεί να βελτιώσει τη λευκότητα των δοντιών. Περιέχει αυξημένη ποσότητα λειαντικών και απορρυπαντικών, Εκτός από έναν λευκαντικό παράγοντα όπως τα υπεροξείδια καρβαμιδίου που μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες και να βελτιώσει το χρώμα των δοντιών. Αλλά δεν μπορεί να αλλάξει το χρώμα της υποκείμενης οδοντίνης.

Η οδοντόκρεμα λεύκανσης δοντιών πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή μόνο υπό την επαγγελματία συμβουλή του οδοντιάτρου Cosmetic.

Φυσική Οδοντόκρεμα

Για όσους αισθάνονται άνετα με τη χρήση οδοντόκρεμας που περιέχει χημικές ουσίες, η φυσική οδοντόκρεμα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας παρασκευάζεται από εκχυλίσματα βοτάνων και άλλα φυσικά συστατικά. οι ισχυρισμοί υγείας αυτού του τύπου οδοντόκρεμας δεν έχουν αποδειχθεί κλινικά.

Ωστόσο, τα άτομα που είναι αλλεργικά σε χημικές ουσίες που περιέχουν οδοντόκρεμα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φυσική οδοντόκρεμα.

Οδοντόκρεμα για παιδιά

Αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας περιέχει συνήθως λιγότερη ποσότητα φθορίου ή καθόλου φθόριο. Η οδοντόκρεμα για παιδιά περιέχει επίσης λιγότερα λειαντικά, καθώς τα δόντια τους περιέχουν πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από αυτά των ενηλίκων. Επιπλέον, η παιδική οδοντόκρεμα περιέχει γεύσεις για να κάνει το βούρτσισμα των δοντιών.