Πώς συμβαίνει η τερηδόνα από το μπιμπερό

Εάν έχετε ένα μικρό παιδί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε την τερηδόνα από το μπιμπερό, ώστε το μικρό σας να απολαμβάνει το υγιές χαμόγελο που θέλετε να έχει! Το στόμα του μπουκαλιού, γνωστό και ως βρεφική τερηδόνα, η πρώιμη παιδική τερηδόνα (ECC) μπορεί να συμβεί εάν το παιδί σας περνά πολύ χρόνο με ένα μπουκάλι στο στόμα του ή εάν δίνετε συχνά στο παιδί σας ζαχαρούχο χυμό ή άλλα ζαχαρούχα ποτά. Δεδομένου ότι είναι σημαντικό να μάθετε πώς συμβαίνει ένα στόμιο μπουκαλιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνει πρόβλημα, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει!

Τι είναι η τερηδόνα από το μπιμπερό;

Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, η τερηδόνα από το μπιμπερό είναι μια μορφή τερηδόνας που μπορεί να προληφθεί. Πάνω από το 26 τοις εκατό των μικρών παιδιών από έξι μηνών έως έξι ετών πάσχουν από αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το παιδί σας θηλάζει ή πίνει φόρμουλα από μπιμπερό, τα δόντια του υποβάλλονται σε πολλή ζάχαρη για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα.

Επιπλέον, τα μικρά παιδιά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μην καταπολεμούν σωστά τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Με την πάροδο του χρόνου, το στόμα του μπουκαλιού μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, αποχρωματισμό των δοντιών, πόνο ή δυσκολία κατά τη μάσηση ή το δάγκωμα, ακόμη και απώλεια δοντιών. Έχοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συμβαίνει αυτό.

Είναι θεραπεύσιμο αν συλληφθεί έγκαιρα;

Το στόμιο του μπουκαλιού είναι μια κοιλότητα ή τρύπα στα νεογιλά δόντια ενός παιδιού. Εμφανίζεται όταν τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η φόρμουλα ή οι χυμοί, αφήνονται στο μπιμπερό τους για μεγάλες περιόδους. Η ζάχαρη σε αυτά τα ποτά αναμιγνύεται με βακτήρια που υπάρχουν ήδη στα δόντια των παιδιών και σχηματίζει πλάκα. Η πλάκα είναι κολλώδης και μαζεύει σωματίδια τροφής. Όταν η πλάκα παραμένει στα δόντια για παρατεταμένες περιόδους, γίνεται πέτρα που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Εάν τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας επηρεάζονται από το στόμα του μπουκαλιού, τότε θα θέλετε να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο. Ωστόσο, εάν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί έτσι ώστε το παιδί σας να έχει υγιή δόντια. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το στόμα των μπουκαλιών μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μολύνσεις των ούλων τους.

Πώς μπορώ να τα αποτρέψω εξαρχής;

Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν σε μωρά και μικρά παιδιά χυμούς ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε μπουκάλια, καθώς αυτά μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα. Ακόμη και οι φυσικές πηγές ζάχαρης, όπως οι χυμοί φρούτων και τα smoothies, μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στην πρώιμη παιδική ηλικία, εάν δοθούν σε ένα μωρό πολύ νωρίς. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να προσέχουν να παρακολουθούν πόσο καιρό επιτρέπουν στο παιδί τους να έχει ένα μπουκάλι γεμάτο με οτιδήποτε. Όσο περισσότερο ένα παιδί έχει υγρό στο στόμα του, ειδικά αν είναι πολύ ζαχαρούχο, θα αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.