Τι μπορώ να περιμένω μετά από έναν οδοντικό ριζικό σωλήνα;

Τα ριζικά κανάλια έχουν κακή φήμη ότι είναι επώδυνα, αλλά έχουμε καλά νέα! Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν σημαντική μείωση του πόνου μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα τους. Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι απαραίτητη για ασθενείς που έχουν παρουσιάσει τερηδόνα ή βλάβη που έχει πρόσβαση στα εσωτερικά στρώματα του δοντιού όπου στεγάζεται το νευρικό σύστημα. Εάν χρειάζεστε έναν ριζικό σωλήνα, ένας εξειδικευμένος οδοντίατρος αποκατάστασης θα ανακουφίσει τον πόνο και θα ανανεώσει το χαμόγελό σας. Η ίδια η θεραπεία είναι μέτρια επεμβατική, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται εντελώς απαλλαγμένοι από τον πόνο μέσα σε λίγες μέρες.

Φροντίδα για το χαμόγελό σας αμέσως μετά τη θεραπεία ριζικού σωλήνα

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Ανοίγουμε μια μικρή οπή πρόσβασης από την κορυφή του δοντιού μέχρι το στρώμα πολφού όπου στεγάζεται το νεύρο. Στη συνέχεια, εξάγουμε τον πολτό και τον νευρικό ιστό και ξαναγεμίζουμε το δόντι. Τέλος, η οπή πρόσβασης σφραγίζεται και στις περισσότερες περιπτώσεις, θα προγραμματίσουμε να τοποθετήσουμε μια οδοντική στεφάνη για να προστατεύσουμε το δόντι που έχει υποβληθεί σε θεραπεία ριζικού σωλήνα. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για το βούρτσισμα και το νήμα για την προστασία του δοντιού.

Μπορεί επίσης να λάβετε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και να προωθήσετε την επούλωση. Το χαμόγελο θα πρέπει να επουλωθεί πλήρως μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από τη θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να νιώσετε κάποια ενόχληση αμέσως μετά τη διαδικασία σας. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά και οι κρύες κομπρέσες θα πρέπει να μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο μετά τους ριζικούς σωλήνες.

Πότε να καλέσετε τον οδοντίατρο για πρόσθετη θεραπεία

Δεν πρέπει να νιώθετε έντονο πόνο μετά τη θεραπεία με ριζικό σωλήνα ή αυξανόμενη ενόχληση καθώς περνούν οι μέρες. Αυτά είναι και τα δύο σημάδια ότι ο ριζικός σωλήνας μπορεί να αποτύχει. Όταν συμβεί αυτό, πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξακολουθούμε να είμαστε σε θέση να σώσουμε το δόντι με επαναθεραπεία. Επικοινωνήστε αμέσως με έναν οδοντίατρο εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προβλήματα μετά τη θεραπεία ριζικού σωλήνα:

Έντονος πόνος ή οδοντική ευαισθησία που δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες ή επιδεινώνεται
Πρήξιμο στους μαλακούς ιστούς γύρω από το δόντι, φλεγμονή, πυρετός και άλλα προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη
Σχισίματα ή ρωγμές δοντιών
Μετατόπιση δοντιών κατά το δάγκωμα