5 σημάδια που φτάνουν τα δόντια σοφίας σας

Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε πολλά σημάδια και συμπτώματα που εμφανίζουν οι φρονιμίτες σας.

Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο και τελευταίο σύνολο γομφίων που αναπτύσσουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο πίσω μέρος του στόματός τους, συνήθως στα τέλη της εφηβείας τους ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 17 και 25 ετών, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην τα αναπτύξουν παρά αργότερα στη ζωή τους.

Οι φρονιμίτες είναι το τελευταίο σύνολο δοντιών που αναπτύσσονται και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην έχουν αρκετό χώρο για να αναδυθούν πλήρως από τα ούλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσκρουση, πράγμα που σημαίνει ότι παγιδεύονται κάτω από τα ούλα και δεν μπορούν να διαρρήξουν. Οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, οίδημα, μόλυνση και βλάβη σε άλλα δόντια και ούλα.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εμφάνισης των φρονιμιτών;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα των φρονιμιτών όταν μπαίνουν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται δυσφορία ή πόνο. Εδώ είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια της εμφάνισης φρονιμιτών:

Πόνος ή δυσφορία στο πίσω μέρος της γνάθου

Καθώς οι φρονιμίτες πιέζουν τα ούλα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ενόχληση στο πίσω μέρος της γνάθου. Καθώς οι φρονιμίτες πιέζουν τα ούλα, μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο στη γνάθο, ειδικά στην πλάτη όπου βρίσκονται οι φρονιμίτες. Αυτό μπορεί να αισθάνεται σαν έναν θαμπό πόνο ή έναν οξύ έντονο πόνο που μπορεί να έρθει και να φύγει. Ο πόνος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πόνο ή ευαισθησία στα ούλα γύρω από τους φρονιμίτες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος ή η ενόχληση στη γνάθο μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες καταστάσεις όπως η διαταραχή του TMJ ή μια λοίμωξη των κόλπων, επομένως είναι πάντα καλύτερο να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο για αξιολόγηση.

Οίδημα ή ευαισθησία στα ούλα

Καθώς οι φρονιμίτες πιέζουν τα ούλα, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο ή ευαισθησία στα ούλα γύρω από την πληγείσα περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ούλα τεντώνονται και πιέζονται καθώς προσπαθούν να αναδυθούν οι φρονιμίτες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό τους. Τα ούλα μπορεί επίσης να φαίνονται κόκκινα, πρησμένα και ευαίσθητα στην αφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρά σπυράκια ή κύστεις μπορεί επίσης να σχηματιστούν στα ούλα καθώς τα δόντια προσπαθούν να διαρρήξουν.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο, ειδικά όταν τρώτε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ούλα μπορεί επίσης να αιμορραγούν, καθώς το δόντι προσπαθεί να αναδυθεί.

Συνωστισμός άλλων δοντιών

Οι φρονιμίτες μπορούν να πιέσουν τα άλλα δόντια στο στόμα, προκαλώντας συνωστισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη γνάθο για να αναδυθούν πλήρως οι φρονιμίτες. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να πιέσουν τα άλλα δόντια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση ή κακή ευθυγράμμιση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το δάγκωμα και την ευθυγράμμιση της γνάθου, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία, καθώς και προβλήματα με την ομιλία και το μάσημα.

Επιπλέον, ο συνωστισμός των δοντιών μπορεί να δυσκολέψει τον σωστό καθαρισμό των δοντιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.

Δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος

Οι φρονιμίτες μπορεί να κάνουν τη γνάθο να γίνει άκαμπτη, καθιστώντας δύσκολο το άνοιγμα του στόματος. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι φρονιμίτες πιέζουν τη γνάθο, προκαλώντας πίεση και ένταση στους μύες της γνάθου. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το πλήρες άνοιγμα του στόματος και μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία όταν προσπαθείτε να ανοίξετε το στόμα. Επιπλέον, η ακαμψία της γνάθου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ομιλία, το φαγητό και το χασμουρητό.

Πονοκέφαλοι ή πόνοι στα αυτιά

Η πίεση των φρονιμιτών που εισέρχονται μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή πόνους στα αυτιά. Καθώς οι φρονιμίτες πιέζουν τα ούλα, μπορεί να προκαλέσουν πίεση στη γνάθο και το κεφάλι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Αυτό μπορεί να μοιάζει με θαμπό πόνο ή έναν οξύ πόνο και μπορεί να εντοπίζεται στους κροτάφους, πίσω από τα μάτια ή στη βάση του κρανίου.

Επιπλέον, η πίεση στη γνάθο μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα αυτιά. Αυτό μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με μόλυνση του αυτιού, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προκαλείται από τους φρονιμίτες Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για αξιολόγηση. Θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν εάν οι φρονιμίτες σας μπαίνουν και αν πρέπει ή όχι να αφαιρεθούν.