Μπορεί ένας παιδοδοντίατρος να αντιμετωπίσει προβλήματα ισιώματος δοντιών;

Αναρωτιέστε αν ένας παιδοδοντίατρος μπορεί να προσφέρει και ορθοδοντική θεραπεία; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα. Ο παιδοδοντίατρος παρέχει οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά και εφήβους. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να φροντίζουν τα δικά τους δόντια κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών ραντεβού. Η παιδική οδοντιατρική φροντίδα προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη βοήθεια για να διατηρήσουν την οδοντική τους υγεία από τη στιγμή που βγάζουν το πρώτο τους βρεφικό δόντι μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.

Πώς αντιμετωπίζει ένας παιδοδοντίατρος προβλήματα ανόρθωσης δοντιών

Ένας παιδοδοντίατρος αντιμετωπίζει τις οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών και διδάσκει αυτά και τους γονείς τους σχετικά με την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα. Από τις κοιλότητες έως τα πιο σύνθετα στοματικά προβλήματα, οι παιδοδοντίατροι έχουν τα προσόντα να πραγματοποιούν οδοντιατρικές εξετάσεις, να διαγνώσουν και να αποκαταστήσουν τη στοματική υγεία των ασθενών τους μέσω διαφόρων θεραπευτικών επιλογών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεαρούς ασθενείς να παρακολουθούνται σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της οδοντικής τους ανάπτυξης. Επιπλέον, οι παιδοδοντίατροι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών εξετάσεων και θεραπειών.

Όσον αφορά την τυπική εκπαίδευση, όλοι οι παιδοδοντίατροι έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια οδοντιατρικής σχολής. Επιπλέον, συνεχίζουν να συμπληρώνουν άλλα δύο χρόνια προγράμματος πρακτικής εξειδίκευσης στην παιδοδοντιατρική. Αυτά τα δύο χρόνια πρόσθετης εκπαίδευσης είναι αφιερωμένα στην άνεση των παιδιών στην καρέκλα του οδοντιάτρου.

Αντιμετώπιση προβλημάτων ανόρθωσης δοντιών

Οι παιδοδοντίατροι μπορούν επίσης να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν την κακή ευθυγράμμιση των δοντιών ή των γνάθων που απαιτεί οδοντιατρική παρέμβαση. Τα σιδεράκια, οι καθαροί ευθυγραμμιστές και οι συγκρατητές είναι όλες διαδικασίες ισιώματος των δοντιών που προοδευτικά αναδιατάσσουν τα δόντια σε μια πιο υγιή και ευθυγραμμισμένη θέση.

Δεδομένου ότι η τοποθέτηση των ενήλικων δοντιών είναι συνήθως η πιο προσαρμόσιμη κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι θεραπείες ανόρθωσης δοντιών στα παιδιά είναι γενικά αποτελεσματικές. Η παιδοδοντιατρική είναι επίσης σημαντική για τους εφήβους. Ως εκ τούτου, υπάρχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ο οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς απαραίτητα να κάνει παραπομπή σε άλλους ειδικούς.

Πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία (2-6 ετών)

Η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία στοχεύει να κατευθύνει και να ελέγξει το πλάτος των δύο οδοντικών τόξων ταυτόχρονα. Ο πρωταρχικός στόχος της έγκαιρης θεραπείας είναι να διασφαλιστεί ότι τα μόνιμα δόντια μπορούν να αναδυθούν στη σωστή θέση. Παιδιά που δυσκολεύονται να δαγκώσουν, παιδιά που χάνουν νωρίς τα νεογιλά τους δόντια, παιδιά των οποίων οι γνάθοι χτυπούν ή τρίζουν όταν κινούνται και παιδιά που αναπνέουν από το στόμα τους (και όχι από τη μύτη ΚΑΙ το στόμα τους) είναι καλοί υποψήφιοι για πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία.

Κατά τα πρώιμα στάδια της θεραπείας, ένας παιδοδοντίατρος θα συνεργαστεί με τους γονείς και το παιδί για να σπάσει κακές συμπεριφορές όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα και η υπερβολική χρήση πιπίλας. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει οδοντιατρικές συσκευές όπως διατηρητές χώρου για να διατηρηθεί χώρος για τα ενήλικα δόντια ή να αποτραπεί η «μετατόπιση» των δοντιών σε ανεπιθύμητες θέσεις.

Στάδιο 2 ορθοδοντικές θεραπείες (6-12 ετών)

Οι θεραπείες σε αυτό το στάδιο έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίσουν εκ νέου τις γνάθους, να επιδιορθώσουν τα διασταυρούμενα δαγκώματα και να ξεκινήσουν τη διόρθωση των λανθασμένων μόνιμων δοντιών. Οι μαλακοί και σκληροί ιστοί είναι πολύ εύπλαστοι σε όλο το στάδιο ανάπτυξης που είναι γνωστό ως «μεσαία οδοντοφυΐα». Αυτό το στάδιο είναι ιδανικό για τη διόρθωση της σοβαρής ανωμαλίας. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ορθοδοντικές συσκευές όπως νάρθηκες ή ευθυγραμμιστές.

Εφηβική οδοντοφυΐα (13+ ετών)

Η εφηβική οδοντοφυΐα είναι η τυπική περίοδος ορθοδοντικής θεραπείας που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους γονείς. Οι εργασίες για την εφηβική οδοντοστοιχία στοχεύουν στην ανόρθωση των μόνιμων δοντιών και στην ενίσχυση της αισθητικής έλξης του χαμόγελου. Ο οδοντίατρος πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ορθοδοντικές συσκευές για να ισιώσει προοδευτικά τα δόντια. Ο έφηβος μπορεί να χρειαστεί να φορέσει ένα συγκρατητή μετά την ορθοδοντική θεραπεία για να αποτρέψει την επιστροφή των δοντιών στην αρχική τους θέση.

Η σημασία της οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και η υγιεινή είναι υψίστης σημασίας για τα παιδιά. Οι παιδοδοντίατροι μπορούν να παρατηρήσουν και να εντοπίσουν έγκαιρα οδοντιατρικά προβλήματα, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και μη επεμβατική θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων ισιώματος των δοντιών που χρήζουν περαιτέρω προσοχής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών. Αυτή η κατάσταση ισχύει για ανωμαλίες στο χώρο ή ζητήματα τοποθέτησης δοντιών που, εάν δεν αναγνωριστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετο τραυματισμό στον ασθενή στο μέλλον.

Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να παρακολουθεί τα παιδιά στην εφηβεία τους και να ανακαλύψει δομικές ανησυχίες. Αυτή η επίβλεψη τους επιτρέπει να προσδιορίσουν την καλύτερη ώρα για να αποκτήσει ο ασθενής νάρθηκες. Ωστόσο, όταν τα σιδεράκια δεν αποτελούν κατάλληλη θεραπευτική επιλογή, ο οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει εάν εναλλακτικές ορθοδοντικές επεμβάσεις, όπως διαφανείς ευθυγραμμιστές, ταιριάζουν καλύτερα.