Η στοματική σας υγεία ενώ είστε έγκυος

Οι αλλαγές στις ορμόνες σημαίνουν ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στοματικής υγείας.

Πολλοί έχουν ακούσει το ρητό «ένα δόντι χάνεται με κάθε εγκυμοσύνη», αλλά αυτό είναι απλώς ένας αστικός μύθος.

Η αλήθεια είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν κάποιες αλλαγές στη στοματική υγεία, αλλά, όπως και με άλλα θέματα υγείας, και αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πριν την Εγκυμοσύνη

Είτε είστε έγκυος είτε όχι, όλοι πρέπει να τηρούν καλή στοματική υγιεινή. Είναι σημαντικό να έχετε καθιερώσει μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας, ώστε να έχετε μια καλή βάση. Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε ανάμεσα στα δόντια όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Απλώς χρησιμοποιήστε αυτά τα απλά βήματα για να διασφαλίσετε ότι δεν θα συσσωρευτεί πλάκα (βακτήρια, σάλιο και υπολείμματα τροφών).

Επίσης, να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας – εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία, μπορεί να είναι πιο άνετο για εσάς να το κάνετε πριν από την εγκυμοσύνη σε περίπτωση που αισθανθείτε ναυτία ή κόπωση καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας.

Εάν είστε ήδη έγκυος ή υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας καθώς μπορεί να επηρεάσει το είδος της φροντίδας που απαιτείται για εσάς.

Κατα την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα στοματικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι έγκυες γυναίκες. Και πάλι, μπορούν να γίνουν απλά βήματα για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος.

Η πλάκα και η ουλίτιδα όταν είστε έγκυος, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ποσότητας της πλάκας στα δόντια σας. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα ή ακόμα και ασθένεια των ούλων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία και πρήξιμο των ούλων.

Ορισμένες έγκυες γυναίκες υποφέρουν από «ουλίτιδα εγκυμοσύνης», με την πάθηση να εμφανίζεται πιθανότατα στο δεύτερο τρίμηνο.
Εδώ, οι ορμονικές αλλαγές περιλαμβάνουν αιμορραγία στα ούλα παρά τα καλύτερα δυνατά μέτρα υγιεινής. Τα ούλα σας συνήθως επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά τη γέννηση του μωρού.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές ουλίτιδας όπως η περιοδοντική νόσος. Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη του ιστού των ούλων που στηρίζει το δόντι, όπου τα βακτήρια αρχίζουν να κινούνται βαθύτερα και να ευδοκιμούν στο κενό μεταξύ του ούλου και του δοντιού, προκαλώντας τη διάσπαση της προσκόλλησης του δοντιού και των υποστηρικτικών του ιστών.

Εάν εντοπιστεί, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς η ασθένεια των ούλων έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης σε μωρά.

Πρωϊνη αδιαθεσία

Εάν υποφέρετε από πρωινή ναυτία και έμετο, το οξύ από το περιεχόμενο του στομάχου σας έχει τη δυνατότητα να διαλύσει μέρος του σμάλτου των δοντιών. Για να αποφύγετε τη ζημιά στα δόντια σας, μην βουρτσίζετε το «μαλακωμένο» σμάλτο των δοντιών εάν μόλις κάνατε εμετό.
Αντ ‘αυτού, αλείψτε λίγη φθοριούχο οδοντόκρεμα στα δόντια σας και ξεπλύνετε με νερό ή χρησιμοποιήστε ένα στοματικό ξέβγαλμα με φθόριο.

Φίμωμα

Αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβεί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Εάν αισθάνεστε άρρωστος, προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας ενώ καθαρίζετε τα πίσω δόντια σας. Εναλλακτικά, μπορεί να χρειαστεί να βουρτσίσετε χωρίς οδοντόκρεμα. Μετά το βούρτσισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοματικό διάλυμα με φθόριο.

Λαχτάρα

Η λαχτάρα από μόνη της δεν είναι θέμα υγείας, αλλά αν τρώτε συχνά φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να κινδυνεύετε να πάθετε τερηδόνα. Προσπαθήστε να διαφοροποιήσετε τα σνακ που τρώτε και επιλέξτε τροφές χαμηλές σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, αλλά πλούσιες σε φυτικές ίνες. Επιπλέον πολύ γάλα και νερό.