Γιατί τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο;

Ο οδοντίατρος είναι μια τρομακτική σκέψη, ακόμη και για τους ενήλικες, το να έχεις κάποιον να κοιτάξει στο στόμα σου και να χρησιμοποιεί εργαλεία που πιθανώς πονάνε είναι υπερβολικό να το αντέχεις και το παιδί σου μπορεί να φοβάται πολύ τον οδοντίατρο για να παρακολουθήσει σωστά το ραντεβού του. Ενώ το να ακούτε τους φόβους του παιδιού σας είναι σημαντικό, η εκπαίδευσή του σχετικά με τα οφέλη του οδοντιάτρου είναι επίσης απαραίτητη για να το βοηθήσετε να διατηρήσει καλή στοματική υγεία από νεαρή ηλικία. Γιατί λοιπόν τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο;

Παιδιά και οδοντιατρικός φόβος

Είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος και ότι ένας παιδοδοντίατρος είναι προσεκτικός στις ανάγκες των παιδιών. Μερικές φορές τα παιδιά αντιστέκονται στο να πάνε στον οδοντίατρο για πρώτη φορά. Για να περάσουν τη διαδικασία χρειάζονται επιπλέον ηθική υποστήριξη και πιο φιλικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια πρακτική που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες του παιδιού σας κατά την πρώτη του επίσκεψη. Είναι σημαντικό να βρείτε μια πρακτική που θα σας επιτρέψει να καθίσετε και να συνομιλήσετε με το παιδί σας κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Συμβουλές για να διατηρείτε το παιδί σας ήρεμο στον οδοντίατρο

Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να αισθάνονται άνετα με τον οδοντίατρο όσο νωρίτερα συστήνονται. Το παιδί σας θα είναι λιγότερο ανήσυχο εάν συναντήσει τον οδοντίατρο πριν από το ραντεβού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει check in με το παιδί σας πριν από το ραντεβού για να αξιολογήσετε πώς αισθάνεται.

Θέστε καλές προσδοκίες

Πριν πάει το παιδί σας στον οδοντίατρο, πρέπει να γνωρίζει τι να περιμένει. Δεν πρέπει να λέτε ψέματα στο παιδί σας και να του πείτε ότι δεν θα βλάψει, αλλά επίσης μην του δίνετε ιστορίες τρόμου. Τα παιδιά σας μπορούν να μάθουν από εσάς και μπορείτε να γίνετε πρότυπο, εξηγώντας τα πλεονεκτήματα της επίσκεψης στον οδοντίατρο.

Ο έλεγχος και ο καθαρισμός δεν πρέπει να είναι επώδυνοι για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, το παιδί σας πρέπει να εξακολουθεί να περιμένει να χρησιμοποιήσει τα διάφορα εργαλεία και συσκευές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Να είστε πάντα με το παιδί σας

Μπορεί να φοβάστε ότι το μικρό σας θα αισθανθεί μόνο στον οδοντίατρο όταν ξαπλώνει στην καρέκλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε να ξαπλώσει το παιδί σας στην αγκαλιά σας όσο περνάει από τη διαδικασία, εάν αυτό είναι πιο εύκολο για αυτό. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε το χέρι ή το χέρι του παιδιού σας καθώς ο οδοντίατρος εργάζεται εάν είναι μεγαλύτερο αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται φόβο.

Χρησιμοποιήστε Θετική Ενίσχυση

Μπορείτε να προσφέρετε ένα κίνητρο για να κάνετε την εμπειρία πιο ευχάριστη για το παιδί σας. Ειδικά αν ακόμα δυσκολεύονται να ηρεμήσουν σχετικά με την ιδέα να πάνε στον οδοντίατρο. Όταν τελειώσουν, υποσχεθείτε ότι θα τα βγάλετε έξω για φαγητό ή στο πάρκο. Ή πάρτε μια τσάντα με παιχνίδια και αφήστε τα να επιλέξουν ένα βραβείο κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Σύντομα θα ζητήσουν να πάνε πίσω στον οδοντίατρο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα φιλικών ανθρώπων.