Τι είναι η οδοντική διάβρωση;

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα δεν σκέφτεστε τόσο πολύ τα δόντια σας. Τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την εβδομάδα και πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό μία φορά κάθε έξι μήνες. Τι θα γινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι συνέβαινε κάτι άλλο με τα δόντια σας που δεν το ξέρατε; Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει τη διάβρωση τους με την πάροδο του χρόνου; Αυτό είναι κάτι που ονομάζεται οδοντική διάβρωση και είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζετε. Σε αυτό το blog post, θα συζητήσουμε τι είναι η οδοντική διάβρωση, πώς εμφανίζεται και μερικά από τα πράγματα που μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν. Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα!

Τι είναι η οδοντική διάβρωση;

Η οδοντική διάβρωση είναι η απώλεια της δομής των δοντιών λόγω μιας χημικής αντίδρασης. Είναι διαφορετικό από τις κοιλότητες, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια. Και είναι επίσης διαφορετικό από την τριβή, η οποία προκαλείται από φυσικές δυνάμεις (όπως το πολύ σκληρό βούρτσισμα). Η οδοντική διάβρωση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους ενήλικες.

Για να κατανοήσετε πώς η οδοντική διάβρωση επηρεάζει τα δόντια σας, θα χρειαστεί πρώτα να μάθετε λίγα πράγματα για την ανατομία των δοντιών. Υπάρχουν τρία στρώματα στα δόντια σας: το σμάλτο, η οδοντίνη και ο πολφός. Το σμάλτο είναι το σκληρό εξωτερικό στρώμα που προστατεύει τα δόντια σας από την καθημερινή φθορά. Η οδοντίνη είναι το μαλακότερο μεσαίο στρώμα. Και ο πολτός είναι το πιο εσωτερικό στρώμα που περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.

Η οδοντική διάβρωση ξεκινά με μια διαδικασία που ονομάζεται αφαλάτωση. Αυτό συμβαίνει όταν τα μέταλλα στο σμάλτο σας (όπως το ασβέστιο και το φωσφορικό) διαλύονται από οξέα. Η απομετάλλωση δεν γίνεται ταυτόχρονα. Είναι μια αργή διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η αφαλάτωση γίνει έγκαιρα, μπορεί να αντιστραφεί χρησιμοποιώντας θεραπείες με φθόριο. Το φθόριο βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου παρέχοντας τα απαραίτητα μέταλλα.

Ωστόσο, εάν η αφαλάτωση συνεχιστεί, τότε το σμάλτο θα συνεχίσει να διαβρώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει το σμάλτο να γίνεται όλο και πιο λεπτό. Τελικά, μπορεί επίσης να προκαλέσει την έκθεση του στρώματος της οδοντίνης. Όταν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα αρχίσετε να νιώθετε ευαισθησία στα δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρώμα της οδοντίνης περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικά κανάλια που επιτρέπουν στα ερεθίσματα να φτάσουν στο νεύρο του δοντιού μέσα στο στρώμα του πολφού. Όχι μόνο αυτό, αλλά η οδοντική διάβρωση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τερηδόνας και βλάβης, καθώς αποδυναμώνει τη συνολική δομή των δοντιών σας.

Τι προκαλεί τη διάβρωση των δοντιών;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβάλουν στην οδοντική διάβρωση:

Ξερό στόμα

Το σάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του στόματός σας. Βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων. Εάν έχετε ξηροστομία, υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο σάλιο για να κάνετε αυτά τα πράγματα. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα βακτήρια είναι σε θέση να τρέφονται με τα υπολείμματα σωματιδίων τροφής και να αναπαράγονται. Καθώς τα επίπεδα των βακτηρίων αυξάνονται, αυξάνεται και η οξύτητα του σάλιου σας, γεγονός που συμβάλλει στη διάβρωση του σμάλτου.

Οξύ στομάχου

Το οξύ του στομάχου μπορεί να προκαλέσει οδοντική διάβρωση εάν ρέει πίσω στο στόμα (αυτό ονομάζεται ΓΟΠΝ ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε μια αδύναμη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου σας. Συχνά, οι επιδράσεις του οξέος του στομάχου είναι πιο αισθητές στο πίσω μέρος ή στο εσωτερικό των δοντιών. Η οξύτητα του οξέος του στομάχου είναι πολύ υψηλότερη από το σάλιο, επομένως μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα δόντια σας εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Διατροφή

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι πιο όξινα από άλλα. Όταν καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα και ποτά, τα οξέα μπορούν να μαλακώσουν προσωρινά το σμάλτο σας. Αυτό κάνει τα δόντια σας πιο επιρρεπή στη διάβρωση. Μερικά παραδείγματα όξινων τροφίμων και ποτών περιλαμβάνουν: λεμόνια, πορτοκάλια, ντομάτες, σόδα, ενεργειακά ποτά και ξύδι. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση όξινων τροφών ή ποτών για να εξουδετερώσετε αυτά τα επιβλαβή οξέα και να μειώσετε την ποσότητα της βλάβης που προκαλείται στο σμάλτο σας.

Βρουξισμός

Ο βρουξισμός είναι μια κατάσταση όπου τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας. Αυτό μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στα δόντια σας και να τα κάνει να φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ αυτό θεωρείται ότι είναι πιο λειαντικό από το διαβρωτικό, εξακολουθεί να κάνει τα δόντια σας πιο ευαίσθητα στα οξέα στο στόμα σας. Ευτυχώς, ο βρουξισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί φορώντας έναν προσαρμοσμένο νυχτερινό προφυλακτήρα για να αποφευχθεί η υπερβολική φθορά στα δόντια σας.

Πρόληψη της οδοντικής διάβρωσης

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη διάβρωση των δοντιών. Αρχικά, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών. Εάν τα καταναλώνετε, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά για να βουρτσίσετε τα δόντια σας στη συνέχεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα οξέα από τα δόντια σας πριν προλάβουν να κάνουν οποιαδήποτε ζημιά. Επιπλέον, παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό όλη την ημέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα σας υγρό και να αποτρέψετε την ξηροστομία. Και τέλος, κόψτε το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων καπνού. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη στοματική σας υγεία!

Αντιμετώπιση οδοντικής διάβρωσης

Εάν έχετε ήδη οδοντική διάβρωση, υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε. Αρχικά, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Αυτό θα αφαιρέσει οποιαδήποτε συσσώρευση πλάκας ή πέτρας στα δόντια σας. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες με φθόριο ή οδοντόκρεμα. Το φθόριο βοηθά στην επαναμεταλλοποίηση των δοντιών σας και τα κάνει πιο δυνατά. Τέλος, εάν η βλάβη είναι σοβαρή, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει συγκόλληση, καπλαμάδες ή κορώνες για να επιδιορθώσει μέρος της βλάβης.

Συμπερασματικά

Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, έχουμε συζητήσει τι είναι η οδοντική διάβρωση και μερικά από τα πράγματα που μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν. Εξετάσαμε επίσης τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας αυτής της πάθησης. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε οδοντική διάβρωση, φροντίστε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό!