Γιατί είναι σημαντική η χρήση οδοντιάτρου για παιδιά

Ενώ τα γενικά οδοντιατρικά γραφεία είναι εξοπλισμένα για τη θεραπεία ολόκληρων οικογενειών, ορισμένα παιδιά χρειάζονται πρόσθετη στοματική φροντίδα. Πολλές οικογένειες απευθύνονται σε έναν οδοντίατρο για παιδιά για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες παιδιατρικές ανάγκες. Αυτοί οι οδοντίατροι διαθέτουν μοναδικά προσόντα για τη χορήγηση οδοντιατρικής φροντίδας και θεραπείας προσαρμοσμένης με ευγένεια και μεθόδους κατάλληλες για την ηλικία τους προς όφελος των νεότερων ασθενών.

Ποια είναι τα οφέλη της επίσκεψης στον οδοντίατρο για τα παιδιά;

Οι οδοντίατροι που ειδικεύονται στα παιδικά δόντια παρέχουν τις ίδιες βασικές υπηρεσίες με τον οδοντίατρο για ενήλικες, με έμφαση κυρίως στην πρόληψη της τερηδόνας και στη θεραπεία στοματικών προβλημάτων. Παρέχουν τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς, καθώς και κορώνες, σφραγίσματα, σφραγιστικά και διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Παρέχουν επίσης εκπαίδευση σε γονείς και άλλους επαγγελματίες σχετικά με την κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία για τα παιδιά. Επιπλέον, αυτοί οι οδοντίατροι έχουν soft skills εστιασμένες στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω επιδέξιων συνομιλιών και στρατηγικών με τα παιδιά. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της επίσκεψης σε έναν οδοντίατρο για παιδιά.

Εξειδικευμένη επικοινωνία

Τα οδοντιατρεία για παιδιά είναι εξειδικευμένα στην επικοινωνία με μικρούς ασθενείς. Η θετική ενίσχυση περιλαμβάνει τον έπαινο των παιδιών όταν συμπεριφέρονται σωστά, όπως όταν ακολουθούν οδηγίες και κάθονται ακίνητα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών. Πολλοί οδοντίατροι για παιδιά χρησιμοποιούν το “tell-show-do”, το οποίο περιλαμβάνει τον οδοντίατρο να εξηγεί τη διαδικασία στο παιδί χρησιμοποιώντας βασική γλώσσα και μια γραφική ή άλλη απλοϊκή αναπαράσταση πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Το Tone είναι ένα εργαλείο που κατακτάται από κάθε οδοντίατρο για παιδιά. Ένας καταπραϋντικός ή φιλικός τόνος χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει εμπιστοσύνη με τους ασθενείς και να εξηγήσει διαδικασίες που μπορεί να είναι κάπως τρομακτικές στα μικρά παιδιά.

Φροντίδα σε όλη την παιδική ηλικία

Ένας οδοντίατρος για παιδιά μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ηλικίες, από μωρά έως φοιτητές. Αυτό παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, καθώς αυτοί οι οδοντίατροι αναπτύσσουν μια εις βάθος κατανόηση των ασθενών τους και των μοναδικών αναγκών που βιώνουν κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών τους ετών. Επιπλέον, οι παιδοδοντίατροι συχνά επεκτείνουν τη φροντίδα των ασθενών με ειδικές ανάγκες στα 20 τους λόγω της κατανόησης του οδοντιατρικού τους ιστορικού και των ιδιαίτερων διαδικαστικών αναγκών τους.

Ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων θεμάτων παιδικής στοματικής υγείας

Τα πρωτογενή δόντια είναι κατασκευασμένα από ένα πολύ λεπτό στρώμα σμάλτου, επομένως απαιτούν διαφορετικό επίπεδο φροντίδας από τα δόντια των ενηλίκων. Οι οδοντίατροι που έχουν εκπαιδευτεί στην παιδιατρική φροντίδα ξέρουν πώς να φροντίζουν αυτά τα εύθραυστα δόντια και έχουν δημιουργικούς τρόπους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φροντίζουν τη στοματική τους υγεία. Τα παιδιά μερικές φορές έχουν συνήθειες, όπως το τρίξιμο των δοντιών, το πιπίλισμα του αντίχειρα και το τάισμα με μπιμπερό, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οδοντικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Οι οδοντίατροι για παιδιά έχουν καλή γνώση αυτών των κακών συνηθειών και μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να αντικαταστήσετε τις καταστροφικές συνήθειες με υγιείς.

Γνώση παιδιατρικών προτύπων ανάπτυξης

Κατά τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής, το σώμα περνά από εκτεταμένη ανάπτυξη και αλλαγές. Η γνάθος μετατοπίζεται και το σχήμα της αλλάζει κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης. Ένας οδοντίατρος για παιδιά είναι ειδικευμένος στη φροντίδα των δοντιών και των ούλων σε όλα τα στάδια ανάπτυξης που διανύει ένα παιδί.

Εμπειρογνωμοσύνη συμπεριφοράς

Ενώ πολλοί γενικοί οδοντιάτροι είναι εκπαιδευμένοι στις ανάγκες θεραπείας των παιδιών, ένας οδοντίατρος για παιδιά έχει πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση και είναι ικανός να χειριστεί δύσκολες ή περίπλοκες καταστάσεις. Τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στις οδοντιατρικές επισκέψεις από ότι οι ενήλικες, εκδηλώνοντας συχνά άγχος ή φόβο σε ένα άγνωστο ή άβολο περιβάλλον. Αυτό το άγχος μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ενόχληση όταν αναγκάζει το παιδί να αντισταθεί στη θεραπεία ή να συμπεριφέρεται με μη συνεργάσιμο τρόπο. Εάν ένα παιδί χρειάζεται εκτενείς οδοντιατρικές υπηρεσίες, ένας οδοντίατρος με ειδική παιδιατρική εκπαίδευση έχει κόλπα και εργαλεία για να χαλαρώσει τον ασθενή και να ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία. Αυτό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι κάνει το παιδί πιο άνετα να επιστρέψει για την επόμενη οδοντιατρική επίσκεψη.

Κατάλληλο για τις ανάγκες των παιδιών

Ένας οδοντίατρος για παιδιά χρησιμοποιεί οδοντιατρικά εργαλεία που είναι ειδικά κατασκευασμένα για να εφαρμόζουν και να λειτουργούν σε μικρότερα στόματα. Το οδοντιατρικό περιβάλλον σε ένα γραφείο που απευθύνεται στα παιδιά θα έχει επίσης μια πιο φιλόξενη και ανακουφιστική εμφάνιση από ένα γενικό οδοντιατρείο. Το γραφείο μπορεί να έχει ιδιότροπη ή καταπραϋντική διακόσμηση για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας συχνά βασικά χρώματα, έπιπλα σε παιδικό μέγεθος και μια σειρά από βιβλία, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα για να διασκεδάσουν τα παιδιά καθώς περιμένουν. Ορισμένα γραφεία διαθέτουν τηλεοράσεις στρατηγικά τοποθετημένες σε αίθουσες θεραπείας, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν κινούμενα σχέδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τους. Πολλοί προσφέρουν βραβεία, όπως αυτοκόλλητα ή μικρά παιχνίδια, ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά, κάνοντας την επίσκεψη στον οδοντίατρο πιο ευχάριστη για τους μικρούς ασθενείς.