Από τι κατασκευάζονται τα οδοντικά σφραγίσματα;

Αναρωτιέστε τι υλικά μπαίνουν στα οδοντικά σφραγίσματα που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρός σας για τη θεραπεία της τερηδόνας; Δεν είστε μόνοι – είναι φυσικό να θέλετε πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται μέσα και γύρω από το στόμα σας. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσουμε για κοινούς τύπους σφραγίσεων και θα εξηγήσουμε από τι ακριβώς αποτελούνται – ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν συζητάτε τις επιλογές θεραπείας με τον οδοντίατρό σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Τι είναι τα σφραγίσματα δοντιών και γιατί χρησιμοποιούνται;

Πριν αναλύσουμε τι είναι κατασκευασμένα τα σφραγίσματα δοντιών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα τι είναι τα σφραγίσματα και γιατί χρησιμοποιούνται. Τα οδοντικά σφραγίσματα είναι ένας τύπος οδοντιατρικής διαδικασίας που χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκατάσταση ενός δοντιού στο κανονικό του σχήμα και λειτουργία μετά από βλάβη λόγω τερηδόνας ή τραύματος. Ονομάζονται «γεμίσματα» επειδή χρησιμοποιούνται για να «γεμίσουν» τον χώρο που αφήνει πίσω η κοιλότητα ή άλλη βλάβη. Εκτός από την αποκατάσταση των δοντιών που έχουν επηρεαστεί από τερηδόνα ή άλλη βλάβη, τα σφραγίσματα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα εξασθενημένα δόντια από περαιτέρω πτώση και να διατηρήσουν τη φυσιολογική δομή των δοντιών. Αυτό τα καθιστά ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γεμίσματος: άμεσες και έμμεσες. Τα άμεσα σφραγίσματα τοποθετούνται απευθείας στο κατεστραμμένο δόντι και μπορεί να περιλαμβάνουν υλικά όπως σύνθετη ρητίνη, υαλοϊονομερές τσιμέντο και αμάλγαμα αργύρου. Έμμεσα σφραγίσματα δημιουργούνται σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο πριν τοποθετηθούν στο δόντι και συνήθως αποτελούνται από πορσελάνη ή χρυσό. Υπάρχουν δύο τύποι έμμεσων γεμίσεων: inlay και onlay.

Ένα ένθετο χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της μασητικής επιφάνειας ενός δοντιού, ενώ ένα επίθεμα χρησιμοποιείται όταν έχει καταστραφεί ακόμη περισσότερο το δόντι και ένα ή περισσότερα από τα σημεία του πρέπει να αποκατασταθούν εκτός από την επιφάνεια μάσησης. Τα ένθετα και τα επενθέματα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε περιπτώσεις όπου η άμεση πλήρωση δεν αρκεί για την αποκατάσταση της βλάβης, αλλά η οδοντική στεφάνη θα ήταν πολύ εκτεταμένη.

Διαφορετικοί τύποι υλικών που χρησιμοποιούνται για γεμίσματα

Τώρα που ξέρετε σε τι χρησιμοποιούνται τα σφραγίσματα δοντιών, ας δούμε από τι κατασκευάζονται. Το ακριβές υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός οδοντικού σφραγίσματος εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση και το μέγεθος της κοιλότητας ή της βλάβης που γεμίζεται. Εδώ είναι τα διάφορα είδη υλικών που χρησιμοποιούνται για σφραγίσματα δοντιών:

Υλικά πλήρωσης αμαλγάματος – κατασκευασμένα από μείγμα μετάλλων, όπως ασήμι, κασσίτερος, χαλκός και υδράργυρος.
Σύνθετα υλικά πλήρωσης ρητίνης – κατασκευασμένα από μείγμα σωματιδίων πλαστικού και γυαλιού.
Υλικά πλήρωσης υαλοϊονομερών – κατασκευασμένα από μείγμα γυαλιού και ακρυλικού.
Υλικά πλήρωσης χρυσού – κατασκευασμένα από μείγμα χρυσού και άλλων μετάλλων.
Κεραμικά υλικά πλήρωσης – κατασκευασμένα από πορσελάνη ή άλλα κεραμικά υλικά.