Οι 5 κορυφαίες συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας

Ίσως να μην σκέφτεστε δύο φορές μερικές από τις συνήθειες που κάνετε κάθε μέρα. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε όταν ο οδοντίατρός σας σας πει ότι αυτές οι συνήθειες είναι πραγματικά πολύ κακές για τα δόντια σας. Πώς μπορείτε να εργαστείτε για να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας; Υπάρχει εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε καλή στοματική υγιεινή ή είναι πολύ αργά; Παρακάτω βλέπουμε τις 5 κορυφαίες συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια σας.

Το να τρωω τα νύχια μου

Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να μασάει τα νύχια σας όταν είστε νευρικοί όταν είστε αναστατωμένοι ή ακόμα και απλά όταν βαριέστε. Το να είσαι ανήσυχος έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από διαφορετικές συνήθειες που μπορεί να μην είναι πολύ υγιεινές για το σώμα σου. Το να δαγκώνετε τα νύχια σας είναι επίσης κακό για τα δόντια σας καθώς πρέπει να προεξέχετε το σαγόνι σας για να δαγκώσετε κάτι τόσο μικρό. Για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αυτή η προεξοχή της γνάθου μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και ακόμη και σκελετική δυσλειτουργία.

Τρίξιμο των δοντιών σας

Ομοίως, το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών σας συνεχώς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου στη γνάθο. Η διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, που συνήθως ονομάζεται TMJ, εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γνάθου που προκαλούν πίεση στην άρθρωση. Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους καθώς κοιμούνται, επομένως δεν γνωρίζουν καν αυτή τη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό όλεθρο στο στόμα. Μπορείτε να σταματήσετε το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας φορώντας ένα προσαρμοσμένο νυχτερινό προστατευτικό, το οποίο λειτουργεί ως μαξιλάρι ενάντια στη δύναμη της γνάθου σας.

Χρησιμοποιώντας πάρα πολλές οδοντογλυφίδες

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι η χρήση οδοντογλυφίδων είναι ένας κακός τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να θέλετε να διαλέξετε ένα κομμάτι φαγητού που έχει σφηνωθεί ανάμεσα σε δύο από τα δόντια σας, είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ή λίγο νήμα. Οι οδοντογλυφίδες μπορούν πραγματικά να ερεθίσουν τα ούλα, φλεγμονώνοντας τη γύρω περιοχή και πιθανώς να οδηγήσουν σε τυχαία μόλυνση.

Τρώγοντας πολλή ζάχαρη

Αυτή είναι η δικαιολογία που μισούμε να ακούμε περισσότερο. Αλλά είναι, δυστυχώς, αλήθεια. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγούν άμεσα σε τερηδόνα και εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων σε όλο το στόμα. Οι καραμέλες, η σόδα και άλλα σνακ με ζάχαρη δεν απολαμβάνετε μόνο εσείς αλλά και τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται. Μπορείτε να το αποφύγετε διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, φροντίζοντας να ξεπλύνετε τη ζάχαρη με λίγα ποτήρια νερό όποτε θέλετε να απολαύσετε.

Πολύ σκληρό βούρτσισμα

Είναι καλό να είστε παθιασμένοι με το βούρτσισμα των δοντιών σας κάθε μέρα. Αλλά υπάρχει κάτι όπως το πολύ σκληρό βούρτσισμα. Είτε η οδοντόβουρτσά σας χρησιμοποιεί μαλακές ή λειαντικές τρίχες, το σκληρό τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει φθορά του σμάλτου του δοντιού σας. Μόλις φθαρεί το σμάλτο, το δόντι σας γίνεται πολύ πιο ευαίσθητο σε φθορά και τερηδόνα. Εάν ανησυχείτε ότι βουρτσίζετε πολύ σκληρά, ίσως να θέλετε να πάρετε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να κάνει συστάσεις ανάλογα με τις συνολικές ανάγκες στοματικής σας φροντίδας.