Τι είναι ο βρεφικός ριζικός σωλήνας;

Όταν ακούμε τον όρο «ριζικό κανάλι», πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε αμέσως μια περίπλοκη οδοντιατρική επέμβαση που συχνά σχετίζεται με πόνο και δυσφορία. Ωστόσο, όταν πρόκειται για παιδοδοντιατρική, ο όρος αποκτά μια ελαφρώς διαφορετική σημασία. Ο «σωλήνας της βρεφικής ρίζας» ή «πολφοτομή» είναι μια κοινή οδοντιατρική επέμβαση που εκτελείται στα βασικά (μωρά) δόντια των παιδιών. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στο τι είναι ο βρεφικός ριζικός σωλήνας, γιατί είναι απαραίτητος και τι μπορούν να περιμένουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όταν πρόκειται για την παιδοδοντιατρική, ο όρος «βρεφική ριζική οδός» μπορεί να αναφέρεται σε δύο διακριτές διαδικασίες: πολφοτομή και πολφεκτομή. Και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μολυσμένου πολφού στο πρωτεύον (βρεφικό) δόντι ενός παιδιού, αλλά διαφέρουν ως προς την προσέγγισή τους και την έκταση της θεραπείας. Ας εμβαθύνουμε στους ορισμούς, τις επεξηγήσεις και τις συστάσεις για κάθε διαδικασία.

Πολφοτομή

Ορισμός: Η πολφοτομή είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ο μολυσμένος ή κατεστραμμένος πολφικός ιστός από το στέμμα (το ορατό μέρος) ενός βρεφικού δοντιού. Σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό ριζικό σωλήνα που εκτελείται σε μόνιμα δόντια, η πολφοτομή αφαιρεί τον πολφό μόνο από το στέμμα (το ορατό μέρος) του δοντιού, αφήνοντας τον πολφό στις ρίζες ανέπαφο.

Εξήγηση: Κατά τη διάρκεια μιας πολφοτομής, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τα χαλασμένα τμήματα του δοντιού για να αποκτήσει πρόσβαση στον πολφικό θάλαμο. Μόλις προσπελαστεί, αφαιρείται ο μολυσμένος ή φλεγμονώδης ιστός πολτού στο στέμμα. Μετά την αφαίρεση, ένα φαρμακευτικό σφράγισμα τοποθετείται στο δόντι για να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση και να διατηρηθεί η ζωτικότητα του εναπομείναντος πολφικού ιστού. Στη συνέχεια, το δόντι σφραγίζεται, συχνά με οδοντική στεφάνη, για την προστασία και την ενίσχυση του.

Πνευματοεκτομή

Ορισμός: Η πολφεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του πολφικού ιστού τόσο από το στέμμα όσο και από τις ρίζες ενός βρεφικού δοντιού.

Εξήγηση: Σε αυτή τη διαδικασία, μετά την πρόσβαση στον πολφικό θάλαμο, ο οδοντίατρος αφαιρεί τον πολφικό ιστό τόσο από το στέμμα όσο και από τους ριζικούς σωλήνες. Στη συνέχεια, οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζονται, διαμορφώνονται και απολυμαίνονται για να εξαλειφθούν τυχόν εναπομείναντα βακτήρια. Αφού καθαριστούν, τα κανάλια και ο θάλαμος του πολφού γεμίζουν με ένα απορροφήσιμο υλικό και το δόντι σφραγίζεται, συνήθως με οδοντική στεφάνη.