Μπορεί ένας ριζικός σωλήνας να είναι ανώδυνος

Κάθε φορά που οι άνθρωποι ακούν τον όρο ριζικό σωλήνα, το μόνο που σκέφτονται είναι ο πόνος. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένας ριζικός σωλήνας είναι συνώνυμος. Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικοί μύθοι γύρω από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως η θεραπεία ριζικού σωλήνα (RCT). Αλλά όλα αφορούσαν την παλιά οδοντιατρική. Σήμερα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η οδοντιατρική έχει αλλάξει με διάφορους τρόπους. Σήμερα οι θεραπείες Root Canal είναι ανώδυνες και είναι επίσης διαθέσιμες. Οι θεραπείες του ριζικού σωλήνα δεν είναι επώδυνες γιατί η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος είναι επίσης ελάχιστος. Το αίσθημα δυσφορίας ή πόνος στον ριζικό σωλήνα είναι αρκετά ασυνήθιστο αυτές τις μέρες.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη του μολυσμένου νεύρου και των ιστών για την ανακούφιση του πόνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν πιθανότητες ο ασθενής να αισθάνεται έντονο πόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός δοντιού που έχει σπάσει ή είναι εντελώς μη ζωτικό, εξαιτίας του οποίου υπάρχει κάποια μορφή πύου. Εάν αισθάνεστε κάτι από αυτά, τότε πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως μια κλινική εμφυτευμάτων δοντιών.

Βασικά στοιχεία για τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα

Οι οδοντίατροι θα αφαιρέσουν τον μολυσμένο νευρικό ιστό κατά τη διάρκεια της θεραπείας του ριζικού σωλήνα και θα τον αντικαταστήσουν με τεχνητό υλικό γνωστό ως γουταπέρκα. Θα ακολουθήσει σφράγισμα και στεφάνη από πάνω που θα βοηθήσει στην προστασία του δοντιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα είναι απαραίτητη όταν η κοιλότητα του δοντιού φτάσει στο νεύρο ή σε ένα ραγισμένο δόντι.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται καθαρισμός της εσωτερικής κοιλότητας του δοντιού που έχει μολυνθεί από βακτήρια μία φορά. Ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια ακτινογραφία για να ελέγξει εάν ο ριζικός σωλήνας είναι βιώσιμος για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας ριζικού σωλήνα ή όχι. Γενικά, θα εξετάσουν τα σημάδια ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ούλων ή των δοντιών. Ο οδοντίατρός σας θα συνεχίσει τη θεραπεία εάν όλα φαίνονται τέλεια.

Αρχικά, θα απομονώσουν το άρρωστο δόντι τοποθετώντας ένα λαστιχένιο φύλλο. Το δόντι θα τρυπηθεί από την κορυφή μόλις απομονωθεί για να παρέχει πρόσβαση στον εσωτερικό πολτό. Το σφάλμα περιλαμβάνει βακτήρια και ευαισθητοποιημένα νεύρα που πρέπει να αφαιρέσει ο οδοντίατρος και άλλα υπολείμματα. Η διαδικασία καθαρισμού είναι απαραίτητη και αξίζει να σημειωθεί. Εάν ο οδοντίατρός σας αποτύχει να καθαρίσει το δόντι, τότε πρέπει να τον επισκεφτείτε ξανά.

Είναι ανώδυνη η θεραπεία του ριζικού σωλήνα;

Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, οι ριζικοί σωλήνες σήμερα είναι τόσο ανώδυνοι όσο και μόνο να κάνετε ένα σφράγισμα στο δόντι. Επιπλέον, η βέλτιστη χρήση των αναισθητικών και των πιο πρόσφατων οργάνων και φαρμάκων έχουν κάνει τη διαδικασία ασήμαντη.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο του ριζικού σωλήνα;

Παρόλο που δεν υπάρχει πόνος στη διαδικασία του ριζικού σωλήνα, είναι πολύ χαρακτηριστικό να αισθάνεστε κάποια ενόχληση μετά τον ριζικό σωλήνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δόντια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και το γύρω νεύρο είναι αρκετά ευαίσθητα.

Πόνος μετά τη διαδικασία του ριζικού σωλήνα

Αρχικά, μετά τη διαδικασία του ριζικού σωλήνα, πρέπει να περιμένετε άμεση ανακούφιση. Παρόλο που η ελαφριά ενόχληση μπορεί να είναι επίμονη, ο πόνος δεν θα ήταν υπερβολικός και μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε γρήγορα χρησιμοποιώντας παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για ορισμένες συστάσεις για φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται για να αποφύγετε τυχόν πόνο στη ρίζα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιες σπιτικές θεραπείες για τον πόνο. Μπορείτε να επισκεφθείτε ξανά τον οδοντίατρο και να πάρετε μια συνταγή για καλύτερα παυσίπονα εάν ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε αμέσως μετά τη διαδικασία του ριζικού σωλήνα και να αποφεύγετε να μασάτε τροφή με το δόντι για τις επόμενες ημέρες.